A vitaminokról általában! - kiegészített változat

Bármilyen természethűen tápláljuk állatainkat, a természetes környezetüket nem tudjuk pótolni. Emiatt megfelelő vitaminellátásukról feltétlenül gondoskodnunk kell.

Azonban a megfelelő vitaminozás mellett sokszor találkozhatunk részleges vitaminhiánnyal. Ez akkor alakulhat ki, ha a normális vitaminbevitel mellett gátló anyagok ún. antivitaminok vannak jelen. Ezek megakadályozzák a vitaminok felszívódását, felhasznosulását. Az antivitaminok változó hatásmechanizmusú anyagok ilyenek például a széles spektrumú antibiotikumok.

Zsírban oldékony vitaminok:

A - vitamin ( retinol )

Az  A - vitamin elsősorban hámvédő vitamin, amely gátolja a bőr és a nyálkahártya elszarusodását. A szervezetbe provitaminként ( karotinként ) kerül, majd a májban és a bélben karotináz enzim átalakítása során alakul A – vitaminná. Képződése a b-karotinból történik, kémiailag telítetlen pimer alkoholnak tekinthető.

Az  A – vitamin hiánya rontja az emésztés hatékonyságát, a szervek működőképességét gyengíti, illetve általános legyengüléshez vezet. A csontozatnál idegbecsípődést okoz, a hámszövetnél az orrnyálkahártya, a nyelőcső elszarusodását okozza. Hiánya esetén csökken az antitestképződés, a különböző fertőzések esetén a szervezet védekezési rendszere gyengül. Mérsékelt hiánya esetében csökken, nagyfokú hiányában megszűnik a szem sötéthez való alkalmazkodásának képessége, kialakul az ún. szürkületi vagy farkasvakság. Tartós hiánya azonban vakságot okoz.

Megtalálható a sárgarépában, paradicsomban, csipkebogyóban és a zöldeleségben. Hidrofób természete miatt előfordul a tejben , de megtalálható az állati zsírokban és a májban, ahol tárolódik.

D - vitamin ( calciferol )

A táplálékokban túlnyomórészt provitaminként van jelen. Az  állatok bőrében lévő fitoszterinből és ergoszterinből képződik. Ezek a vegyületek az UV-sugárzás hatására D - vitaminná alakulnak át. A D - vitamin elősegíti a kálcium felszívódását a vékonybélben.

Hiánya akadályozza a táplálékfelvételt, a növekedést, a kálcium és a foszfor beépülését. Csontrendszer deformitást és rendellenes csontképzést okoz. Növekvő állatoknál hiánya esetén angolkór, kifejletteknél csontlágyulást okoz.

Az ergoszterin elsősorban növényi olajokban, élesztőben, lucernában található.

E - vitamin ( tokoferol )

Az E - vitamin a biológiai membránon antioxidánsként működik. Az idegrendszer, az izomzat és az ivarmirigyek normális működéséhez szükséges. Megakadályozza, hogy a többszörösen telített zsírsavakból lipid-peroxid vegyületek képződjenek. A lipid-peroxid vegyületek felhalmozódása során az izmok elsorvadnak, ezáltal a mozgás akadályoztatott, az immunrendszer védekezése csökken.

Nagy mennyiségben található a gabonamagvak csírájában, tojássárgában és a salátában.

K - vitamin ( fillokinon )

A véralvadásban játszik fontos szerepet. Hiányakor a véralvadási zavar oka az, hogy a protrombin N-terminális végén glutaminsav-maradékok vannak jelen. A K-vitaminnak közvetlen szerepe van ezen maradékok gammakarboxil-glutamil csoportokká való alakításában. Ennek a módosulásnak a következtében a protrombin kálcium iont képes megkötni, melynek jelenléte nélkülözhetetlen a normális véralvadáshoz. A K-vitamin hiányában ez a reakció nem játszódik le.

Nagy mennyiségben található a csíráztatott magvakban, zöldeledelben. Illetve az egészséges szervezet bélflórájában található baktériumok is termelik.

F – vitamin ( arachidon-, linol-, és linolénsav )

Zsíroldékony vitamin, amelynek hiányában először a bőr szárazzá válása figyelhető meg.  A linolénsav élettani jelentősége, hogy a szervezet valamennyi életfolyamatának épségét felügyelő prosztaglandinok kiindulási anyaga. Illetve jelentős szerepe van a vér koleszterin szintjének csökkentésében.

Megtalálható a gabonamagvakban és az olajos magvakban.

Vízben oldékony vitaminok:

B - vitaminok

A koenzimek felépítéséhez szükségesek, illetve egyes enzimek aktivitását fokozzák. Felszívódásuk zömében az éhbélben történik. Hiányuk esetén a sejtek működése lassul, ezáltal sérül az energiatermelés, a bioszintézis és a sejtek megújulóképessége.

A B1 - vitamin ( aneurin ) hiánya közvetve agykárosodáshoz vezet, görcsöket okozhat, illetve a glükózfelhasználást is gátolja. 

A B2 - vitamin ( riboflavin )a sejtek oxidációs folyamataiban nélkülözhetetlenek illetve hiánya esetén agyfunkciós zavar léphet fel.

A B5 – vitamin ( pantoténsav ) az acetil-koenzim alkotórésze. Hiányában a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjének zavara következhet be.

A B6 - vitamin ( piridoxin ) növekedésserkentő vitamin. Az aminosavak anyagcseréjében fontos, több mint 40 enzimatikus reakcióban működik közre. Hiánya étvágytalanságot, levertséget, bőr-és ideggyulladást okozott. Főleg búzamagvakban, élesztőben és a májban található.

A B12 - vitamin ( kobalamin ) hiánya során nagyon súlyos mértékű vérszegénység léphet fel. Ideggyulladás ellen is ajánlott, nagy adagja a növekedést serkenti. Összetétele hasonló a hemoglobinhoz, de Fe helyett Co található benne. Közreműködik a fehérje-és a szénhidrát-anyagcserében is.

B - vitaminok a sörélesztőben, a tojássárgában, zöldeledelben, csíráztatott magvakban és a sárgarépában vannak.       A B - vitamin hiány elég hamar jelentkezik, hiánya esetén az emésztés romlik, a vitaminellátás csökken, illetve akadályozza a kültakaró hámsejtjeinek megújulását. Bőrgyulladás lép fel a vörös-, fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma csökken.

C - vitamin ( aszkorbinsav )

A C - vitamin mint antioxidáns számos sejttípus működéséhez, illetve több hormon szintéziséhez szükséges. Felhasznosulását gátolják a szervezetet ért stresszek, ekkor az immunrendszer védelmi vonala gyengül és különböző betegségek lépnek fel. Hiánya bágyadtságot, fáradékonyságot okoz.

Megtalálható a zöldpaprikában, csipkebogyóban, citrusfélékben, kiviben. A C - vitamin főzés esetén könnyen bomlik.

U - vitamin ( folsav )

A mikroorganizmusok növekedési faktoraként fedezték fel, hiánya főleg vérképzési rendellenességeket okoz. A bélflóra baktériumai megfelelő mennyiségben termelik, így hiánya főleg szulfonamidokkal és antibiotikumokkal való kezelés során alakul ki.

H- vitamin ( biotin )

Koenzimként a Coés transzkarboxilálási reakciókban vesz részt. Patkányokban megfigyelték, hogy nyers tojásfehérje etetése során bőrgyulladás alakult ki, a szem körüli szőrzet kihullott, a hátsó végtagok megbénultak. Ennek oka, hogy a tojásfehérjében lévő avidin fehérje a biotinnak olyan komplexet képez, amely nem szívódik fel, így vitaminhiányos állapot alakul ki.

Főleg a tejben, burgonyában, élesztőben és a májban fordul elő.

P –  vitamin ( citrin )

A növényi nedvek a C-vitamin mellett egy olyan faktort is tartlmaznak, amely a kapillárisokban megnövekedett áteresztőképességet a normális szintre képes visszaállítani Ez az anyag a P-vitamin.

Hiánya esetén a bőrre gyakorolt enyhe szívás helyén kapilláris vérzés alakul ki.

Vissza az előző oldalra

Copyright © galambaszkucko.hu

All Rights Reserved - Minden jog fenntartva!