A méz kémiai összetevői:

  1. Szénhidrátok -   Egyszerű cukrok, összetett cukrok, poliszacharidok, keményítők, dextrinek
  2. Nitrogénvegyületek - Fehérjék, aminosavak, enzimek, savak, ásványi sók, aroma anyagok, fermentumok, vitaminok, biológiailag aktív anyagok, színanyagok
  3. Aroma anyagok - aldehidek, ketonok, szerves savak, alkoholok és ezek észterei

A propolisz:

Olyan anyagok sorolhatók ide, amit a rügyekből, kérgek hasadékaiból gyűjtenek a méhek. Ezek a gyantás váladékok illetve a méhek saját szekrétumai adják a propoliszt.                                                                                                                                                     A legfontosabb növényi gyantákat termelő propolisz források a jegenye és lucfenyők, fűz és égerfák, a nyárfélék, a nyír, szil, tölgy, kőris és a vadgesztenye.

A propolisz alkotórészei:

  1. Viasz
  2. Nikotinsavamid
  3. Kávésav
  4. Krizin
  5. Zalpin
  6. Izovanidin
  7. Fahéjalkohol
  8. Fahéjsav
  9. Fenilalakrilsav
  10. Ferulasav
  11. Pinobankszin
  12. Pinocemberin
  13. Pinostrobin
  14. Vanilin
  15. Mikroelemek

A virágpor:

Színére a sárga különböző árnyalatai jellemzőek. Igen dús fehérjékben és szabad aminosavakban, illetve klinikai kísérletekkel bizonyított a roboráló hatása. Szárazon jól zárható edényben, hideg, sötét helyen hosszú ideig eltartható.

Kémiai összetétele:

  1. Egyszerű cukrok
  2. Összetett cukrok
  3. Ásványi anyagok
  4. Víz
  5. Fehérjék
  6. Lipidek
  7. Aminosavak
  8. Vitaminok

Főbb alkotórészei:

  1. Szénhidrátok
  2. Lipidek
  3. Növényi viaszok
  4. Illóolajok
  5. Gyanták
  6. Ásványi sók
  7. Enzimek
  8. Hormonok
  9. Vitaminok
  10. Antibakteriális anyagok - a virágpor megakadályozza, hogy a streptococcus-toxin hatását kifejtse. Baktericid hatásáért a mikrospóra felületén elhelyezkedő illóolajok, flavonoidok és terpének felelősek.

Beszerezhetőek: Méhészeti szaküzletek, piacok, gyógynövény szaküzletek

Tárolás: sötét, száraz , hűvös helyen

Adagolás: virágméz - 2 evőkanál / 1 l víz, virágpor - 2 teáskanál / 1 l víz, propolisz - 15-20 csepp / 1 l víz

 

Vissza az előző oldalra

Copyright © galambaszkucko.hu

All Rights Reserved - Minden jog fenntartva!