Biológiai áttekintés!

Sok tenyésztő nagyon szívesen ad madarainak csíráztatott magokat. A sikeres előkészítés  (a puhítás és csíráztatás ) alatt képződik a csíra a magokban, ami étvágygerjesztő és jótékony hatású a szervezet számára illetve a termékenységet is fokozza. A csíráztatási folyamat alatt a vízzel, a meleggel és az oxigén mennyiségével szabályozhatjuk a biológiai folyamatot. Ezek a tényezők a magok ideális fejlődéséhez szükségesek.

A csírázási folyamatot még amiláz-enzim vagy egyszerű cukor hozzáadásával erősíthetjük. A magas cukortartalom megmagyarázza azt, hogy miért fogyasztják olyan szívesen a madarak ezeket a magokat. De sajnos a cukortartalom nem mindig előnyös, mert így a magok könnyebben penészednek, erjednek ami baktériumok megtelepedéséhez és a magok rothadásához vezet.

A csírázás alatt leszakadt komplett fehérjeláncok szabad aminosavakká és ezek esszenciális aminosavakká alakulnak át, mint például a lizin, ami a fehérjeminőséget javítja. Ezeken a változásokon és a nedvességtartalom növekedésén keresztül gyorsabban emészthető a csíráztatott mag.

Hogyan csiráztassunk?

A sikeres csíráztatáshoz két fontos tényező kell: a víz és a meleg. A csíráztatáshoz mindig speciális, erre a célra kifejlesztett edényt használjunk. A magokat először 6 órán át szobahőmérsékletű vízben áztassuk, ezután hidegen folyó vízben alaposan mossuk át, majd tegyük bele a csíráztató edényünkbe. Nagyon fontos arról gondoskodni, hogy a magok ne érintkezzenek a lecsöpögő vízzel. Nemsokára 1-2 mm hosszú csírák hajtanak, amiket már odaadhatunk a madaraknak. Ne hagyjuk azonban túl nagyra megnőni őket, hiszen a a csíra etetése  nem egyenlő a zöld növények etetésével.

 Arra figyeljünk, hogy a magokat 6 óránál tovább ne áztassuk a vízben, mert így sok mérgező anyag szabadul fel és elkezdődnek a nem kívánt káros folyamatok. A csíráztatás során olyan higiénikusan dolgozzunk, amennyire lehet. Alaposan mossuk meg a beáztatott magokat és minden használat előtt fertőtlenítsük a csíráztatót.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                           Kép forrása: www.edenkert.hu

Hogyan etessük?

Ezeket a csírázott magokat minden madár szívesen fogyasztja. Azonban a  magas nedvesség és cukortartalmuk miatt hamar tönkremennek. Ezért ne túl sok csíráztatott magot készítsünk egyszerre, és soha ne adjunk többet egy etetésre, mint amit a madár megeszik.

Ha a csírakeveréknek kellemetlen szaga van, vagy látható valamiféle penészedés,  akkor magától értetődik, hogy nem szabad a madárnak adni. Minden etetés után tisztítsuk ki az etetőedényt, és a maradékot dobjuk ki. Ezek a csíráztatott magok nagyon gyorsan emésztődnek ezért ne este, hanem reggel adjuk madarainknak.

Melyik magokat csíráztathatjuk?

Nagyon fontos, hogy csak egészséges ép magvakat csíráztassunk! Ahhoz, hogy egy kiváló táplálékot kapjunk több magból összeállított keveréket célszerű készítenünk. A keverék összeállításánál figyeljünk arra, hogy a madarak szeretettel fogyasszák őket és lehetőleg azonos időben csírázzanak ki.  A legegyszerűbb és a legjobb választás, hogy ha előre kevert kész takarmányt használunk. A Prestige magkeverékben például a lehető legjobb csíráztatni való magok vannak, papagájok, kanárik és exóták számára egyaránt. A lenmag és a napraforgó nem alkalmas a csíráztatásra, ezt ne felejtsük el! Mindkét mag esetében, több káros anyag is felszabadulhat, ami kifejezetten ártalmas a madaraink számára!

 

    

Vissza az előző oldalra

 

Copyright © galambaszkucko.hu

All Rights Reserved - Minden jog fenntartva!